Συνέντευξη με τη Ρίτα Αντωνοπούλου

Προηγούμενα
Συνέντευξη με τη Ρίτα Αντωνοπούλου

Δεν τη γνωρίζω προσωπικά και έχω στο μυαλό μου μία μάλλον απόμακρη γυναίκα, με ομολογουμένως εκπληκτική φωνή, αλλά αγνώστων λοιπών στοιχείων. Τηλεφωνώ και στην άλλη άκρη, ακούω αυτή την εκπληκτική φωνή, αλλά ακόμη πιο «εκπληκτικό» είναι το γεγονός ότι μιλάει άμεσα, ανθρώπινα, σκέφτεται τον καλύτερο τρόπο και χρόνο για να τα πούμε, ώστε κι εσείς να διαβάσετε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που κάτι θα αφήσει. Ε, λοιπόν, η Ρίτα είναι ένας γλυκός άνθρωπος, καθόλου απόμακρος, που πιστεύει στη δύναμη του internet αλλά και στη δύναμη ενός καλού τραγουδιού, που θέλει να μιλήσει για όλα όπως ακριβώς θα μιλούσε και στον άντρα της ή την παρέα της. Λέτε γι’ αυτό να έχει τόσους φίλους στο ακροατήριο;

 

Συνέντευξη στο Χρήστο Κρανιώτη

 

Τρεις συναυλίες στο Badminton με τη Γιώτα Νέγκα και μεγάλα τραγούδια του Ελληνικού κινηματογράφου που ερμήνευσαν η Καρέζη και η Μοσχολιού. Σε φοβίζει η σύγκριση μαζί τους;

Όχι. Το ξεπέρασα αυτό όταν έκανα την πρώτη δισκογραφική δουλειά με το Θάνο Μικρούτσικο, όπου χρειάστηκε να ερμηνεύσω τραγούδια ειπωμένα από τεράστιες φωνές. Τότε το είχα φοβηθεί πολύ αλλά τελικά είδα ότι ο κόσμος ήθελε να ακούσει καινούριες φωνές. Δεν πάμε να το πούμε καλύτερα από τη Μοσχολιού... ο καθένας όμως έχει το δικό του τρόπο. Θα τα πούμε αλλιώς.

Ποιο από τα τραγούδια που ερμηνεύεις θα έλεγες πως αποτελεί τη μεγάλη σου «αδυναμία»;

Μμμ έχω πολλές αδυναμίες και από δικά μου τραγούδια αλλά και άλλων συναδέλφων. Ας πούμε όμως ότι το αγαπημένο μου στο αφιέρωμα στο Badminton είναι το «Χάθηκε το φεγγάρι».

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε την παρουσία σου έντονη ανά την Ελλάδα. Τι συναισθήματα σου έχει αφήσει αυτό το συνεχόμενο ταξίδι από τόπο σε τόπο;

Όπου πάω νιώθω ότι κάτι κερδίζω. Κι έχω ένα στόχο. Θέλω όταν πηγαίνω κάπου για δεύτερη, για τρίτη φορά, να ακούσω ότι ήμουν καλύτερη από την προηγούμενη. Αυτό είναι το σπουδαιότερο που μπορεί να μου πει κάποιος. Επίσης κερδίζω ανθρώπους και σε κάποιες περιπτώσεις φίλους. Είναι όμορφο να ξέρεις ότι όπου πας μπορείς να σηκώσεις το τηλέφωνο και να βρεθείς με ανθρώπους που εκτιμάς και σε εκτιμούν.

Ο κόσμος που συναντάς από κοντά, αντιλήφθηκες να είναι τόσο επηρεασμένος από την κρίση;

Πολύ. Όχι μόνο από οικονομικής άποψης αλλά και ψυχολογικής. Αυτό όμως μας φέρνει πιο κοντά. Μας συνδέει η καλή μουσική κι η ανάγκη να τη μοιραστούμε και να εκφραστούμε με αυτόν τον τρόπο.

Είναι δύσκολο για έναν καλλιτέχνη να αποχωρίζεται το σπίτι του, τους δικούς του ανθρώπους για να βρεθεί κάθε μέρα και σε άλλη πόλη να τραγουδήσει;

Τα ταξίδια είναι μέρος της δουλειάς μας και δεν είναι κάτι που εμένα τουλάχιστον με ενοχλεί. Ίσα ίσα που πολλές φορές τα περιμένω, ειδικά αν έχω να πάω σε ένα μέρος που αγαπώ ιδιαίτερα. Υπάρχουν μέρη στην Ελλάδα που ειλικρινά, κάθε φορά περιμένω να πάω να τραγουδήσω με μεγάλη χαρά γιατί ξέρω ότι θα περάσω υπέροχα. Και φυσικά δεν είναι το μέρος αλλά οι άνθρωποί του. Άσε που ευκαιρία ψάχνω να φεύγω από την Αθήνα. Δε μου αρέσει εδώ. Απλά τώρα με το μωρό είναι πιο δύσκολο συναισθηματικά να φεύγω. Μου λείπει πολύ.

Με ποιο τρόπο τη σημερινή εποχή ένας νέος καλλιτέχνης μπορεί να ξεχωρίσει και να αφήσει το δικό του στίγμα;

Ειλικρινά δεν έχω απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Θα μπορούσα να σου πω με την αλήθεια του. Πιστεύω ακράδαντα ότι την αλήθεια μπορεί να την ξεχωρίσει ο κόσμος. Αυτό όμως δεν είναι κανόνας γιατί είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι με εξαιρετικό ταλέντο και αγάπη για το τραγούδι που ίσως να μην τους μάθουμε ποτέ. Ίσως κι εμείς να μη μιλάγαμε τώρα αν δεν είχε βρεθεί στο δρόμο μου ο Θάνος Μικρούτσικος κι αν δε με είχε πιστέψει τόσο ώστε να με βοηθήσει.

Σε ποιο μουσικό ύφος πιστεύεις ότι κατατάσσονται τα τραγούδια σου;

Ειλικρινά αυτό είναι ένα θέμα που με αφήνει παγερά αδιάφορη. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να μου αρέσουν αυτά που τραγουδάω και να μπορώ να μπαίνω στον κόσμο του κάθε τραγουδιού για να μπορέσω να το πω όσο το δυνατόν καλύτερα. Τί σημασία έχει τί ύφος έχει το τραγούδι ή σε ποια κατηγορία μπορεί να το κατατάσσω; Σημασία έχει να νιώθω περήφανη που το είπα.

Απ’ τις μέχρι τώρα συνεργασίες ποια είναι αυτή που ξεχωρίζεις;

Κοίτα, είχα την τύχη να συνεργαστώ με σπουδαίους δημιουργούς και από όλους κέρδισα πάρα πολλά αλλά φυσικά θα πρέπει να απαντήσω ειδικά για το Θάνο Μικρούτσικο. Υπήρξε δάσκαλός μου και όπως ανέφερα ο άνθρωπος που μου άνοιξε τις πόρτες και με σύστησε στο κοινό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα του είμαι ευγνώμων για πάντα ειλικρινά. Με βοήθησε να ζήσω το όνειρό μου κι αυτό δεν ξεπληρώνεται.

Πως είναι η σχέση σου με τη Γιώτα Νέγκα με την οποία συναντιέστε και πάλι επί σκηνής;

Με τη Γιώτα γνωριζόμαστε εδώ και αρκετό καιρό και μετά από τη συνεργασία μας το φετινό χειμώνα στο Θέατρο Κάππα είδαμε ότι ταιριάξαμε πολύ και πάνω στη σκηνή και εκτός αυτής. Πρόκειται για μια εξαιρετική τραγουδίστρια και πολύ καλό παιδί. Άρα απλώς περιμέναμε την ευκαιρία να ξαναβρεθούμε μαζί επαγγελματικά και μας δόθηκε τώρα στο Badminton.

Με δεδομένο το τεταμένο πολιτικοκοινωνικό κλίμα της χώρας, τι είναι αυτό που έχει αλλάξει στην καθημερινότητα σου και στη διάθεση σου;

Πολλά. Αν και επειδή είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, προσπαθώ όσο μπορώ να μην τρελαίνομαι με τα όσα συμβαίνουν. Έχω ένα μωράκι και αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να με βλέπει χαρούμενη και να νιώθει ασφαλής.

Προσωπικά πως θα όριζες μία ημέρα ευτυχίας; Πιστεύεις ότι είναι εφικτή εν μέσω αυτής της γενικευμένης κρίσης;

Η σημερινή ήταν μια πολύ όμορφη μέρα. Ήμασταν με τον άντρα μου και την κόρη μου στο σπίτι και παίζαμε... όταν αποκτάς παιδί ξαφνικά όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Σημασία έχει να γελάει. Αν γελάει όλα είναι καλά κι είναι απίστευτο ότι μπορεί ένα φαφούτικο χαμόγελο να σε κάνει να νιώθεις τέτοια πληρότητα και ευτυχία!  

 

Info

Μουσικό Προαύλιο στο Badminton

Ρίτα Αντωνοπούλου - Γιώτα Νέγκα

Πέμπτη 7, Παρασκευή 8  &  Σάββατο 9 Ιουλίου

«Η ζωή χωρίς αγάπη είναι άδεια»

Μεγάλα τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο που σφράγισαν με τις ερμηνείες τους η Βίκυ Μοσχολιού και η Τζένη Καρέζη

SHARE ON
FACEBOOK TWITTER PINTEREST
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ
FOLLOW US
Kristiboni

εργαστήρι ζωγραφικής & δημιουργικής έκφρασης

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Kristiboni και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προσωπική, μη εμπορική χρήση.