Το Εργαστήρι Kristiboni στο Trash Art Festival

Προηγούμενα
Το Εργαστήρι Kristiboni στο Trash Art Festival

Το Εργαστήρι Ζωγραφικής & Δημιουργικής Έκφρασης Kristiboni συμμετείχε ενεργά στο Μαραθώνιο Δημιουργίας και Ανακύκλωσης το Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Ιουνίου 2012.

Χρησιμοποιώντας παρατημένα καλαπόδια που βρέθηκαν στο ίδιο το εργαστήρι μας το οποίο προηγουμένως ήταν βιοτεχνία παπουτσιών, δημιουργήθηκαν παπούτσια από χαρτί και κόλλα που επενδύθηκαν με ακρυλικά χρώματα και διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά. Οι μαθητές από τα Τμήματα Ενηλίκων, υπό την καθοδήγηση του Εικαστικού Παιδαγωγού Γιάννη Παλατζίδη, κατασκεύασαν περισσότερα από 40 παπούτσια ορισμένα εκ των οποίων εκτέθηκαν στο Bios κατόπιν πρόσκλησης του OZON Raw magazine.

Ο βασικός άξονας έμπνευσης ήταν ο οικολογικός χαρακτήρας του θεσμού αλλά και η χρήση άχρηστων φαινομενικά υλικών που μπορούν όμως να συνθέσουν ένα τελείως μοντέρνο και διαφορετικό αποτέλεσμα. Κουμπιά, τσιγκάκια από μπύρα, χάπια, κορδόνια είναι μόνο μερικά από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, κατατάσσοντας τη συμμετοχή μας στις τρεις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων του κοινού.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη διοργάνωση του Trash Art Festival. Tip Αξίζει να αναφερθεί ότι το 50% από τις πωλήσεις των καλαποδιών-παπουτσιών που φιλοτέχνησαν οι μαθητές μας, δόθηκαν ως ενίσχυση στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Αστέγων του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α).  

Περισσότερα για το Θεσμό του Trash Art Festival

Στην ιστορία της τέχνης, καλλιτέχνες από διάφορα κινήματα χρησιμοποίησαν τα απορρίμματα ως αντικείμενα έμπνευσης: από τον Duchamp και το κίνημα dada, τον Andy Warhol και την pop art ως τους καλλιτέχνες της Arte Povera του ‘70. Ακόμα και σήμερα όλο και πιο πολλοί καλλιτέχνες εμπνευσμένοι από τα παλιά κινήματα δημιουργούν αντικείμενα τέχνης. Ο 1ος Μαραθώνιος Δημιουργίας και Ανακύκλωσης πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 1998 στην Τεχνόπολη με πρωτοβουλία του περιοδικού ΟΖΟΝ και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Πάνω από 11.000 άτομα επισκέφθηκαν μέσα στο πρώτο διήμερο το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό ατελιέ που στήθηκε ποτέ στην Αθήνα. Η επιτυχία του πρώτου Μαραθώνιου αποτέλεσε την εγγύηση αλλά και την ανάγκη για τη θεσμοθέτησή του. Έτσι, από τον Ιούνιο του 1998 πραγματοποιήθηκαν έξι Μαραθώνιοι Δημιουργίας και Ανακύκλωσης που φιλοξενήθηκαν επίσης στην Τεχνόπολη με εξαίρεση τον τελευταίο, το 2003, που φιλοξενήθηκε στο νεοσύστατο τότε χώρο του Bios. Στο Μαραθώνιο Δημιουργίας και Ανακύκλωσης συμμετέχουν καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους όπως ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, video art, σχέδιο μόδας, κόσμημα, φωτογραφία, αρχιτεκτονική, performance, design και χαρακτική, οι οποίοι μεταμορφώνουν άχρηστα αντικείμενα - μέσω της ατομικής ή ομαδικής εργασίας τους- σε έργα δημιουργίας/ τέχνης. Το TRASH ART απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό κάθε ηλικίας, που δείχνει ενδιαφέρον σε θέματα ανακύκλωσης και τέχνης.

 

Δείτε φωτογραφίες από την έκθεσή μας στο Bios εδώ

SHARE ON
FACEBOOK TWITTER PINTEREST
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ
FOLLOW US
Kristiboni

εργαστήρι ζωγραφικής & δημιουργικής έκφρασης

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Kristiboni και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προσωπική, μη εμπορική χρήση.