Παιδί & Ήλιος

Άρθρα
Παιδί & Ήλιος

Ο ήλιος είναι πηγή ζωής, ενέργειας κ φωτός. Έχει ευνοικές κ βλαπτικές επιδράσεις στην στο δέρμα των ανθρώπων. Βοηθάει στην ανάπτυξη των παιδιών κ ειδικά στην καλή υγεία των οστών λόγω του ρόλου του στην σύνθεση της βιταμίνης D, είναι μικροβιοκτόνος, έχει δράση επουλωτική, αναλγητική, προάγει την ανταλλαγή της ύλης, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος κ πολλές δερματοπάθειες θεραπεύονται με την βοήθειά του.

Το σώμα έχει μνήμη

Οι βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου στην παιδική επιδερμίδα άλλοτε είναι ορατές, όπως το έγκαυμα κ άλλοτε δεν γίνονται αντιληπτές, παρά μόνο με το πέρασμα του χρόνου. Ο ήλιος εκπέμπει ακτίνες UVA, UVB κ UVC. Οι ακτίνες UVB είναι υπεύθυνες για τα ηλιακά εγκαύματα, την φωτογήρανση κ είναι καρκινογόνες κατά 65%. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα έχει "μνήμη", "θυμάται" τις βλάβες που έχει υποστεί από τον ήλιο στην νεανική ηλικία, τις αθροίζει κ εμφανίζει σοβαρά προβλήματα στο μέλλον. Το δέρμα που έχει προσβληθεί από τον ήλιο, παρουσιάζει μορφολογικές αλλοιώσεις που οφείλονται στην αθροιστική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας επί σειρά ετών. Τα άτομα με ανοιχτό χρώμα δέρματος ( τύπος Ι κ ΙΙ ) κινδυνεύουν περισσότερο. Έτσι λοιπόν, η προφύλαξη της επιδερμίδας από τις βλαβερές επιδράσεις του ήλιου πρέπει να είναι πρωταρχικής σημασίας κ πρέπει να αρχίζει από την βρεφική ηλικία. Η ανάγκη προστασίας από τον ήλιο ισχύει για όλους τους ανθρώπους, ακόμα κ για αυτούς με σκούρο δέρμα.

Στη σκιά της ασφάλειας

Στην παραλία θα πρέπει πάντα να έχουμε ομπρέλα κ να καθόμαστε κάτω από αυτήν, γιατί προστατεύει από τις ακτίνες του ηλίου. Εάν δεν έχουμε ομπρέλα θα πρέπει να καθόμαστε κάτω από σκιά κ να έχουμε στο μυαλό μας τον κανόνα της σκιάς που λέει:"Ψάξε την σκιά σου. Αν δεν την βλέπεις, τρέξε στον ίσκιο!". Δεν καθόμαστε ποτέ κάτω από τον ήλιο για πολλή ώρα, παίζοντας. Μπορούμε να παίξουμε κ κάτω από την σκιά. Δεν πρέπει να καθόμαστε στον ήλιο μεταξύ 11:00 κ 16:00 το πρωί, όπου η ακτινοβολία είναι πολλή επικίνδυνη κ το έγκαυμα παραμονεύει. Αν το παιδί είναι κάτω των 3 ετών δεν θα πρέπει να εκτίθεται καθόλου στον ήλιο, ακόμα κ με αντιηλιακή προστασία, αφού η επιδερμίδα του δεν έχει ακόμα αναπτύξει την άμυνά της.

Το απαραίτητο αντιηλιακό

Εφαρμόζουμε πάντα αντιηλιακό στο πρόσωπο κ σε όλο το σώμα 30 με 20 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο, ώστε να προλάβει απορροφηθεί από την επιδερμίδα. Ανανεώνουμε το αντιηλιακό κάθε 2 ώρες. Οι άνθρωποι με ανοικτό χρώμα δέρματος, καλό είναι να χρησιμοποιούν αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Γενικά πρέπει τα αντιηλιακά να είναι ανθεκτικά στην άμμο κ το νερό, υποαλλεργικά, χωρίς άρωμα κ ειδικά τα παιδιά θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντιηλικά που περιέχουν φυσικά φίλτρα. Προτιμότερο είναι η αγορά του αντιηλιακού να γίνεται από φαρμακείο. Το αντιηλιακό πρέπει να το φοράμε όταν κάνουμε ποδήλατο, πικνικ, αθλητισμό, όταν βρισκόμαστε στο βουνό κ ακόμα όταν έχει συννεφιά, γιατί οι ακτίνες του ήλιου περνούν κ μέσα από τα σύννεφα. Ακόμα κ όταν βρισκόμαστε μέσα στο αυτοκίνητο κ πάμε εκδρομή. Οι ακτίνες περνάνε μέσα από τα τζάμια του αυτοκινήτου. Πρέπει να φοράμε πάντα καπέλο, μπλουζάκι, γυαλιά κ να μην ξεχνάμε το αντιηλιακό μας κ την ομπρέλα. Επίσης θα πρέπει να πίνουμε συχνά νερό, για να μην πάθουμε αφυδάτωση από τον ήλιο. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι με τα αντιηλιακά μαυρίζουμε χωρίς να καιγόμαστε, δεν ασπρίζουν το δέρμα, δεν έχουν κολλώδη σύσταση κ πρέπει να τα χρησιμοποιούν ακόμα κ αυτοί που δεν καίγονται ποτέ από τον ήλιο, ιδιαίτερα όμως τα μικρά παιδιά. Έτσι για να απολαμβάνουμε τις ευνοικές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας θα πρέπει να προφυλασσόμαστε από αυτές, ώστε ο ήλιος να είναι για εμάς πηγή χαράς κ παιγνιδιού!  

 

Αμαλία Α. Τσακίρη

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Βούλγαρη 73, 54249, Τ: 2310 306620, Μ: 6945495783

E-MAIL: tsakam@otenet.gr, URL: www.tsakiriamalia.gr

Κλινική Δερματολογία, Δερματοχειρουργική, Χαρτογράφηση Σπιλών, Μηκυτιάσεις, Ακμή, Ουλές, Ευρυαγγείες, Αισθητική Δερματολογία, Laser Εφαρμογές, Botox, Εμφυτεύματα, Μεσοθεραπεία, Peeiling Χημικά, Lpg & ραδιοσυχνότητες για κυτταρίτιδα

SHARE ON
FACEBOOK TWITTER PINTEREST
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ
FOLLOW US
Kristiboni

εργαστήρι ζωγραφικής & δημιουργικής έκφρασης

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Kristiboni και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προσωπική, μη εμπορική χρήση.