Γυαλιά ηλίου: Καλοκαιρινό αξεσουάρ ή είδος πρώτης ανάγκης;

Άρθρα
Γυαλιά ηλίου: Καλοκαιρινό αξεσουάρ ή είδος πρώτης ανάγκης;

Στις μέρες μας η πλειοψηφία των ενηλίκων της χώρας μας θα έχει ακούσει ή/και διαβάσει  ότι η μεγάλη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, είναι επικίνδυνη για την υγεία μας. Υπάρχουν μελέτες που συνδέουν την υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία με σοβαρές παθήσεις. Τα μάτια μας, όπως και το δέρμα μας, υπόκεινται  στις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας (UV), ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η βλάβη είναι αθροιστική και δυστυχώς ξεκινάει νωρίς. Επιστήμονες επισημαίνουν ότι η προστασία μικρών και μεγάλων είναι ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με σχετικό άρθρο,  η Αυστραλία υπήρξε πρωτοπόρος στην κατανόηση της σημασίας της προστασίας των παιδικών ματιών από τον ήλιο. Η τεκμηριωμένη σχετική έρευνα οδήγησε στην απόφαση να παρέχουν στους μαθητές γυαλιά ηλίου μαζί με τη σχολική ποδιά!

1. Γυαλιά ηλίου με σωστές προδιαγραφές προστατεύουν τα μάτια μας.

Ως οπτικός, θα ήθελα να αναφέρω  δυο σημεία που θα πρέπει ο καταναλωτής να λαμβάνει υπόψη κατά την επιλογή των γυαλιών ηλίου και αφορούν στην ασφάλεια και στην εφαρμογή:

•    Κάθε ζευγάρι  να φέρει το διακριτικό CE, που είναι υποχρεωτικό να υπάρχει ως εγγύηση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των φακών. Γυαλιά με μη σωστές προδιαγραφές προκαλούν περισσότερη ζημιά στα μάτια από ότι να μη φοράμε καθόλου γυαλιά. Αυτό συμβαίνει διότι φορώντας σκούρο φακό, μεγαλώνει η ίριδα του ματιού, κι έτσι περνάει στο μάτι περισσότερη ποσότητα UV ακτινοβολίας

•    Οι σκελετοί να είναι ελαφριοί και να εφαρμόζουν άνετα στη μύτη και πίσω από τα αφτιά

2. Επίσης, θα ήθελα να μοιραστώ  δυο σκέψεις  για την καλύτερη υιοθέτηση της συνήθειας εφαρμογής των γυαλιών ηλίου από τους μικρούς τους κόσμου  –ηλικιακά, αναφερόμενος:

•    Καλό θα ήταν για να πείσουμε ένα παιδί να φορέσει γυαλιά ηλίου να μας έχει ως παράδειγμα

•    Ας δώσουμε στα παιδιά δικαίωμα επιλογής. Ανάμεσα σε δύο ή τρία τελικά υποψήφια ζευγάρια γυαλιών θα μπορούσαμε να αφήσουμε το ίδιο το παιδί να διαλέξει. Ίσως, έτσι, χαίρεται περισσότερο να φοράει τα καινούργια του/της γυαλιά ηλίουΚλείνοντας, είμαι  ένας ακόμη υποστηρικτής της πεποίθησης ότι τα γυαλιά ηλίου δεν είναι απλώς ένα ακόμη αξεσουάρ αλλά είδος πρώτης ανάγκης.

   

Χάρης Μπίντσης

Οπτικός - Οπτομέτρης  

Οπτικά Μπίντση,

Εγνατία 35 (Στάση Αντιγονιδών), Τ: 2310 525311  

SHARE ON
FACEBOOK TWITTER PINTEREST
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ
FOLLOW US
Kristiboni

εργαστήρι ζωγραφικής & δημιουργικής έκφρασης

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Kristiboni και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προσωπική, μη εμπορική χρήση.