Διακοπές στον παππού και τη γιαγιά

Άρθρα
Διακοπές στον παππού και τη γιαγιά

Για τα περισσότερα παιδιά οι καλοκαιρινές διακοπές με τον παππού και τη γιαγιά στο χωριό είναι κάτι το οποίο το σκέφτονται και το περιμένουν με ανυπομονησία. Περιμένουν την ξενοιασιά και την καλοπέραση χωρίς όρια που θα τους προσφέρουν οι παππούδες και είναι μια ευκαιρία να αποφορτιστούν από τα πρέπει και τους κανόνες του μπαμπά και της μαμάς. Το ίδιο συμβαίνει όμως και από την πλευρά των παππούδων καθώς περιμένουν πώς και πώς τα αγαπημένα τους εγγονάκια να παίξουν μαζί τους και να τους κάνουν όλα τα χατίρια χωρίς καμία απολύτως αντίσταση. Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος έγκειται στο πόσο πολύ θα κακομάθουν οι παππούδες τα παιδιά και πόσο δύσκολο θα γίνει το έργο των γονιών όταν θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στο πρόγραμμα της καθημερινότητας.    

Tips

Τι μπορεί να κάνει λοιπόν ένας γονιός ώστε ναι μεν να δώσει το δικαίωμα στο παιδί να περάσει όμορφα και ξέγνοιαστα τις διακοπές του με τον παππού και τη γιαγιά αλλά να αποφύγει να καταστραφεί ότι έχει κτίσει με τόσο κόπο όλο το χρόνο;

1. Αρχικά θα πρέπει να αφήσουμε το παιδί μας σε κάποιον τρίτο έστω και αν αυτός είναι ο πάππους και η γιαγιά μετά την ηλικία των 2-3 όταν και υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έχει παρέλθει η πιο έντονη φάση του άγχους αποχωρισμού.

2. Επίσης, καλό θα είναι το παιδί να έχει μια σταδιακή γνωριμία με τα πρόσωπα τα οποία θα αναλάβουν έστω και προσωρινά την ανατροφή τους (είτε πρόκειται για παππούδες είτε για νταντάδες).

3. Καλέστε τους στο σπίτι σας πρώτα για να περάσουν χρόνο με το παιδί ώστε να νιώσει περισσότερα άνετα και οικεία μαζί τους ή αν πρόκειται για κάποιο χωριό περάστε όλοι μαζί οικογενειακά πρώτα κάποιες μέρες μαζί εκεί ούτως ώστε να εξοικειωθεί με το νέο περιβάλλον και η μετάβαση να είναι όσο το δυνατό λιγότερο βίαιη.

4. Πάρτε μαζί σας κάποια αγαπημένα αντικείμενα του παιδιού ώστε να υπάρχει κάτι που να το συνδέει με το σπίτι και να νιώθει πιο άνετα και αφήστε το χωρίς εντάσεις και συναισθηματική φόρτιση από μέρους σας.

5. Αποχαιρετίστε το ήρεμα και δείξτε του ότι το εμπιστεύεστε. Ωστόσο, αυτό που πρέπει στην ουσία να γίνει είναι να θέσουμε εμείς σα γονείς όρια στους ίδιους μας τους γονείς έτσι ώστε να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες στα παιδιά μας.

Τι πρέπει όμως να κάνουμε;

1. Να τους δώσουμε κατευθύνσεις όσον αφορά το πρόγραμμα των παιδιών. Σίγουρα θα πρέπει να είναι πιο ελαστικό από ότι στο σπίτι μαζί μας αλλά θα πρέπει να τηρούνται κάποιοι γενικοί κανόνες και όρια όπως για παράδειγμα πρόγραμμα  φαγητού (περιορισμένος αριθμός σε γλυκά, παγωτά) και ύπνου όπως και οτιδήποτε άλλο θεωρούν σημαντικό οι γονείς για τη διαπαιδαγώγηση των δικών τους παιδιών, για να μην δυσκολευτεί το παιδί και εμείς να προσαρμοστούμε στα δεδομένα του σπιτιού όταν θα επιστρέψει από τους παππούδες.

2. Επίσης ενημερώνουμε για αγαπημένες συνήθειες του παιδιού οι οποίες θα πρέπει να συνεχιστούν και το κυριότερο είναι να μην υπάρξει άνευ όρων παράδοση στις απαιτήσεις τους. Προσπάθεια δηλαδή στο να τα κακομάθουν όσο το δυνατόν λιγότερο.

3. Τέλος καλό θα είναι να ενημερωθούν και τα παιδιά για τους κανόνες που θα πρέπει να τηρούν στο σπίτι των παππούδων και ότι έχουν και εκεί υποχρεώσεις όπως έχουν και στο σπίτι τους. Και ας μη ξεχνάμε ότι η τήρηση ενός έστω και υποτυπώδους προγράμματος κατά τη διάρκεια των διακοπών κρατάει τις ισορροπίες και προετοιμάζει ομαλά το παιδί για τα καθήκοντά του μετά την επιστροφή στην ρουτίνα της καθημερινότητας.    

 

Ιωάννης Τσουματίδης

Ψυχολόγος Παιδιών & Εφήβων Ψυχολόγος Υγείας

Μικράς Ασίας & Ανδρέα Παπανδρέου 152, Συκιές

Τ: 2314013441, Μ: 6979287884    

SHARE ON
FACEBOOK TWITTER PINTEREST
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ
FOLLOW US
Kristiboni

εργαστήρι ζωγραφικής & δημιουργικής έκφρασης

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Kristiboni και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προσωπική, μη εμπορική χρήση.