Ο Γιάννης Παλατζίδης στο New York Design Center

Προηγούμενα
Ο Γιάννης Παλατζίδης στο New York Design Center

Λίγα λόγια για το Supparting Students Το κοινωνικό project “Supparting Students” καλεί φέτος 50 καλλιτέχνες από την Ελλάδα να συμμετάσχουν σε μία έκθεση-σύμπραξη με Νεοϋορκέζους καλλιτέχνες στο New York Design Center. Ανάμεσα τους ο Γιάννης Παλατζίδης, ο εικαστικός-παιδαγωγός του Εργαστηρίου Ζωγραφικής Kristiboni.

Σκοπός της έκθεσης είναι τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τη μεγάλη έκθεση να διατεθούν σε οικογένειες μαθητών από ελληνικά σχολεία που εν μέσω κρίσης μαστίζονται από οικονομικά προβλήματα και υποσιτισμό.

Η διοργάνωση έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της Πολιτείας Πολιτισμού και τελεί με τη στήριξη του Hellenic Relief Foundation ενώ πλήθος άλλων χορηγών καλύπτουν τα έξοδα και τις λοιπές ανάγκες της.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί 14-20 Μαΐου στο New York Design Center με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από κάθε χώρο.

Λίγα λόγια για τα έργα

Ο Γιάννης Παλατζίδης συμμετέχει στην έκθεση με δύο έργα της ενότητας “Diploma”, μία σειρά έργων δουλεμένα πάνω στο ψυχομετρικό τεστ του Rorschach. Στην ουσία πρόκειται για ένα διάλογο με το τεστ κηλίδων μελάνης του ψυχολόγου που αποτελεί μία μέθοδο ψυχολογικής διάγνωσης που σχετίζεται με την εικόνα. Τα δύο έργα της ενότητας “Diploma” που θα ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη είναι κομμάτι μιας μεγαλύτερης σειράς δέκα έργων, μέρος των οποίων έχει εκτεθεί στη Nitra Gallery. Μέχρι σήμερα επτά από τα έργα αυτά έχουν πωληθεί και ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές ενώ ένα παραμένει στο προσωπικό αρχείο του εικαστικού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη ψυχολόγων πάνω στα έργα αυτά και οι ημερίδες που έχουν προκύψει σε διαφόρων μορφών συνεδρίες αναφορικά με το ρόλο της τέχνης στην ψυχολογία του ανθρώπου. Ο Γιάννης μέσα από αυτή τη δουλειά του δεν έχει διάθεση να τοποθετηθεί τόσο απέναντι στο τεστ όσο να πάει ένα βήμα παραπέρα τα σκίτσα αυτά προσθέτοντας χρώμα και φαντασία, πειραματιζόμενος παράλληλα με νέα υλικά που δεν τα δουλεύει συχνά όπως η σινική μελάνη και οι εκολίνες. Η επιλογή για τη συγκεκριμένη έκθεση στο New York Design Center δεν είναι τυχαία. Αφενός τα τεστ του Ρόρσαχ είναι διαδεδομένα παγκοσμίως άρα θα αποτελέσουν μία γνώριμη αναφορά που θα μπορούν εύκολα να αντιληφθούν οι θεατές και να αποκωδικοποιήσουν. Αφετέρου το λευκό στοιχείο που επικρατεί στο έργο καθρεφτίζει την καθαρότητα των έργων του Γιάννη, την απλότητα αλλά και τη δύναμη η οποία συγκεντρώνεται στο έντονο χρώμα του μοτίβου, ζωγραφισμένο με αυτά τα ιδιαίτερα υλικά.  

Λίγα λόγια για τον ίδιο

Με περισσότερες από 30 εκθέσεις στο βιογραφικό του ο Γιάννης Παλατζίδης είναι ένας δημιουργικός εικαστικός της γενιάς των 30. Μέσα από τα έργα του επικεντρώνει στην ανθρώπινη ψυχολογία και τις πολλές πλευρές της ζωής και της ύπαρξης, χρησιμοποιώντας πάντα λιτές γραμμές, χρώμα και έντονα στοιχεία συμβολισμού. Εκθέσεις του έχουν λάβει χώρα στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Μακεδονίας, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και σε πλήθος χώρων τεχνών σε Ελλάδα και όχι μόνο. Έχει επίσης εργαστεί σε project θεατρικών και κινηματογραφικών παραγωγών, σε street art δράσεις και διάφορα φεστιβάλ όπως το Trash Art Festival, το Summer Dress Milk Athens, το Make Art κ.α. Ο Γιάννης Παλατζίδης γεννήθηκε 22 Ιανουαρίου 1983 και φοίτησε στην Α.Σ.Κ.Τ του ΑΠΘ μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών. Έχει εργαστεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στη Χ.Α.Ν.Θ., ενώ από το 2010 διατηρεί το δικό του εργαστήρι ζωγραφικής Kristiboni στα Λαδάδικα. Από τότε έχει συμμετάσχει σε πλήθος δράσεων και εκθέσεων ενώ έχει παραστεί ως ομιλητής σε μεγάλους ακαδημαϊκούς φορείς όπως ο O.M.E.P World Organization for Early Childhood Education. Επιπρόσθετα συνεργάζεται τον τελευταίο χρόνο με τη Nitra Gallery ενώ προετοιμάζει το δικό του art room όπου ονειρεύεται να συνεργαστεί με άλλους νέους καλλιτέχνες που θαυμάζει.  

Supparting Students

May 14-20, 2015

25 Schools

300 Students

52 Artists

100 Artworks  

The New York Design Center 200 Lexington Avenue New York

http://suppartingstudents.com/  

Εργαστήρι Ζωγραφικής Kristiboni

Λυκούργου 3, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη Τ. 2311 210305, Μ. 6979015444  

SHARE ON
FACEBOOK TWITTER PINTEREST
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ
FOLLOW US
Kristiboni

εργαστήρι ζωγραφικής & δημιουργικής έκφρασης

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Kristiboni και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προσωπική, μη εμπορική χρήση.