Πως προέκυψε το όνομα του εργαστηρίου μας

Τι σημαίνει Kristiboni;

Λίγο πριν το Εργαστήρι Ζωγραφικής Kristiboni ανοίξει τις πόρτες του, διαβάστε τι κρύβεται πίσω από το όνομά του.

"Ποιος θα το πίστευε πριν από 30 χρόνια ότι μια αυθόρμητη παιδική λεξούλα θα έδινε οντότητα σε ένα εργαστήρι εικαστικής και δημιουργικής έκφρασης. Το «Kristiboni» έχει πολλές ερμηνείες…"

 

Κάπου εκεί στην παιδική ηλικία, όπου συμβαίνουν όλα τα ευχάριστα γεγονότα της ζωής μας - όχι σε όλους δυστυχώς - συνέβει κάτι και στην δική μου ζωή που έμελλε όπως θα καταλάβετε να σημαδέψει όλη την πορεία μου. Ένα αθώο ψέμα ενός αγαπημένου μου προσώπου, τον οδήγησε στη φράση «Sat tou kristiboni mahen», επινόηση της φαντασίας του για να αποδείξει ότι γνωρίζει να μιλάει αγγλικά,έστω κι αν δεν ήξερε λέξη. Γιατί δεν ήξερε αγγλικά είναι μεγάλη ιστορία, την ώρα των μαθημάτων εκείνος έκανε κοπάνα για να πηγαίνει σε ένα εργαστήρι εικαστικών και μαθημάτων μουσικής. Τα μαθήματα αγγλικών «έτρεχαν» κανονικά αλλά εκείνος είχε αλλού το νου του.

Ένα ψέμα δε φέρνει την άνοιξη

Όταν μια μέρα το ανακάλυψε η μάνα του τον ρώτησε «Αγάπη μου τι μάθατε σήμερα στα αγγλικά;», η απάντηση αμήχανη «Sat tou kristiboni mahen….». Η μάνα αδαής τον πίστεψε αλλά και κάτι δεν της κολλούσε «Αγγλικά μου είπε ή αραβικά;», αναρωτήθηκε και επανέλαβε το ερώτημα πολλές φόρες μέσα στις επόμενες μέρες. Όμως η έλλειψη κατάρτισης στην Αγγλική έφερνε το παιδάκι πάντα στην αμήχανη θέση να πει «Sat tou kristiboni mahen….». Ακολούθησε η αποκάλυψη του ψέματος, η διακοπή των μαθημάτων στο εργαστήρι καλλιτεχνικών καθώς και η διακοπή της αγγλικής επιμόρφωσης. Το παιδάκι κατάλαβε ή όχι το λάθος του, βίωσε τον αντίκτυπο του ψέματος του, που τίμημα είχε να αποχωριστεί το χώρο που τόσο αγαπούσε.

Λέμε ναι στα θέλω μας

Αυτό το παιδάκι είναι πολύ στενό και αγαπημένο μου πρόσωπο, όπως προείπα κι από όσα έχει κάνει στη ζωή του μέχρι σήμερα, πάντα αυτό το αθώο ψέμα τον ξεχωρίζει από τους άλλους στην ψυχή μου. Γι αυτό φτάσαμε εδώ, στο «Kristiboni» που πήρε σάρκα και οστά και από ψέμα έγινε αλήθεια. Η δική του, η δική μου, όλων μας. Είμαι σχεδόν τριάντα κι ακόμη συγκινούμαι όταν μιλάω γι αυτό, είμαι «κοτζάμ μαντράχαλος» και πατάω το πόδι μου στο «Kristiboni» φιλοδοξώντας να γίνει καταφύγιο για πολλά τέτοια παιδάκια. Όχι στα κρυφά. Στα φανερά και με ικανοποίηση.

Το Kristiboni στην τελική ευθεία

Ποιος θα το πίστευε πριν από 30 χρόνια ότι μια αυθόρμητη παιδική λεξούλα θα έδινε οντότητα σε ένα εργαστήρι εικαστικής και δημιουργικής έκφρασης. Το «Kristiboni» έχει πολλές ερμηνείες… όσα ξεκινήσαμε να κάνουμε αλλά δεν τα αγαπήσαμε ποτέ κι ακόμη χειρότερα όσα αγαπήσαμε αλλά δεν καταφέραμε ποτέ να φέρουμε εις πέρας. Κάπως έτσι άνθρωποι που πέρασαν από όμοιες φάσεις ή και αντίθετες, συναντήθηκαν και άρχισαν να ρίχνουν στο τραπέζι ιδέες που προϋπήρχαν και έψαχναν το κατάλληλο έδαφος για να ελευθερωθούν. Εσείς καλείστε να τις εξερευνήσετε, να τις κατακτήσετε και γιατί όχι να τις ξεπεράσετε, σε μια ανθρώπινη διαδρομή με αφετηρία την έκφραση, την επικοινωνία, το ταλέντο, την τέχνη.