Πρώτη μέρα στα σχολεία

Άρθρα
Πρώτη μέρα στα σχολεία

Τα σχολεία ανοίγουν. Παιδιά και γονείς ετοιμάζονται γι’ αυτή τη νέα εμπειρία. Πολλά παιδιά ανταποκρίνονται χωρίς πρόβλημα σε αυτήν, αλλά υπάρχουν κι εκείνα που τρομάζουν και αντιδρούν στη νέα κατάσταση.  

Ας δούμε μερικούς τρόπους για να έχετε ένα χαρούμενο «πρωτάκι»

1. Η προετοιμασία ξεκινάει λίγο πριν το πρώτο κουδούνι. Καλό είναι να επισκεφθείτε με το παιδί το χώρο του σχολείου του και να το ξεναγήσετε σε αυτόν. Έτσι το παιδί θα έχει εικόνα του χώρου και δε θα απογοητευτεί την πρώτη μέρα, σε περίπτωση που τον περίμενε αλλιώς.

2. Μιλήστε στο παιδί με ενθουσιασμό για τις δικές σας εμπειρίες από την πρώτη μέρα σας στο σχολείο. Πείτε του για τους φίλους που θα κάνει, για τα πράγματα που θα μάθει(π.χ. γράμματα, αριθμούς, λέξεις, ώστε να διαβάζει μόνο του τους υπότιτλους σε όλα τα παιδικά που θέλει να βλέπει). Μιλήστε του για εκείνα που θα δημιουργήσει, για τις δραστηριότητες και τις εκδρομές στις οποίες θα συμμετέχει. Επίσης παραλληλίστε το σχολείο του με τη δική σας εργασία και πείτε του ότι τώρα πια θα είναι σαν κι εσάς. Θα πηγαίνει κάθε μέρα στο σχολείο, όπως πηγαίνετε κι εσείς στην εργασία σας.

3. Μπορείτε να του διαβάσετε βιβλία για την πρώτη μέρα στο σχολείο. Κυκλοφορούν αρκετά στο εμπόριο. Μπορείτε ακόμη να εμπνευστείτε μία δική σας ιστορία για την πρώτη μέρα του αγαπημένου του ήρωα στο σχολείο.

4. Πάρτε το παιδί μαζί σας στα ψώνια του σχολικού υλικού και δώστε του το δικαίωμα να διαλέξει μόνο του τα πράγματα που θα χρησιμοποιήσει. Αυτή η διαδικασία θα το κάνει να αισθανθεί μεγάλο και υπεύθυνο και να αγαπήσει τα πράγματα που θα χρησιμοποιήσει, καθώς επίσης και να φανταστεί το νέο ξεκίνημα στη ζωή του με τα σχέδια και τα χρώματα που εκείνο επιθυμεί. Προϋπόθεση όμως σε αυτή τη διαδικασία είναι να του δώσετε να καταλάβει το ποσό που μπορείτε να διαθέσετε για τις αγορές του.  

Φτάνοντας στην πρώτη μέρα του σχολείου

5. Είναι καλό για το παιδί το προηγούμενο βράδυ να κοιμηθεί νωρίς, ώστε να αποφευχθεί η ανυπομονησία και η ανησυχία που μπορεί να προκύψει και που ίσως του χαλάσει τον ύπνο.

6. Το πρωί σηκωθείτε σχετικά νωρίς, και ετοιμαστείτε και οι δυο χωρίς το άγχος της τελευταίας στιγμής. Φροντίστε να έχετε καλή διάθεση και να μην του μεταφέρετε το πιθανό σας άγχος.

7. Ετοιμάστε του ένα πρωινό που του αρέσει, ώστε να μην υπάρξει περίπτωση γκρίνιας, διαμαρτυρίας και αρνητισμού.

8. Αφήστε το να διαλέξει μόνο του τα ρούχα που θα φορέσει (ακόμη και αν τα θεωρήσετε αταίριαστα). Είναι σημαντικό να νοιώθει άνετα και ωραία. Αυτό θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του και δεν θα το κάνει να ανησυχεί για την εικόνα του στα άλλα παιδιά. 9. Αν κάποιος συμμαθητής του μένει κοντά, μπορείτε να κανονίσετε να συναντηθείτε και να πάτε όλοι μαζί στο σχολείο. Έτσι, δεν θα μπει στο σχολείο νοιώθοντας μόνο και θα μειωθεί η αμηχανία του.

10. Φροντίστε να έχετε χρόνο στη διάθεσή σας εκείνο το πρωινό, ώστε να μην το αγχώσει η βιασύνη σας στο δρόμο για το σχολείο.

11. Όταν φτάσετε, αποχαιρετήστε το τρυφερά, αλλά αποφασιστικά, ώστε να νοιώσει ότι του έχετε εμπιστοσύνη στο νέο του ξεκίνημα. Μην παρασυρθείτε από τυχόν πείσματα και κλάματά του. Πρέπει να καταλάβει ότι είναι μια υποχρέωση του, που δεν αλλάζει.  

Η τάξη σχόλασε

12. Αναφέρετε στο παιδί ποιο θα είναι το ακριβές σημείο έξω από το σχολείο ή την τάξη που θα το περιμένετε, όταν σχολάσει, και φροντίστε να είστε εκεί νωρίτερα από την ώρα που τελειώνει, καθώς ακόμη και μία μικρή καθυστέρηση μπορεί να γεννήσει στο παιδί το συναίσθημα της εγκατάλειψης.

13. Όταν φτάσετε σπίτι δείξτε ενδιαφέρον για τη μέρα του στο σχολείο. Παρακινήστε του να σας πει τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες του και μην του φρενάρετε τον ενθουσιασμό. Τέλος επιβραβεύστε το λεκτικά και ολοκληρώστε τη μέρα με μία μικρή έκπληξη, π.χ. μία βόλτα στο αγαπημένο του πάρκο, μία αγαπημένη δραστηριότητα, το φαγητό που θα διαλέξει.  

Γονείς και παιδιά να έχετε μία όμορφη και δημιουργική σχολική χρονιά!  

 

Ελένη Δεληγιορίδου

Φιλόλογος-Παιδαγωγός Ειδ. Μαθησιακές Δυσκολίες

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6932271591  

SHARE ON
FACEBOOK TWITTER PINTEREST
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ
FOLLOW US
Kristiboni

εργαστήρι ζωγραφικής & δημιουργικής έκφρασης

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Kristiboni και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προσωπική, μη εμπορική χρήση.